„Aš regiu širdimi“ projektas ir kalendorius reginčiųjų ir Brailio raštu

„Aš regiu širdimi“

Kultūros  ir meno projektas vaikams ir jaunimui.
Tęstinis edukacinis projektas „Aš regiu širdimi“ įgyvendintas nacionaliniu mastu nuo 2011 m. iki 2017 m., kuriame  dalyvavo iš įvairių Lietuvos miestų bei miestelių mokiniai ir regos bei kitokių sutrikimų turintys vaikai. Dalyviai kūrė atvirukus neregiui draugui, o atrinkti darbai pateko į 2012, 2014, 2015 ir 2016 metų kalendorius reginčiųjų ir Brailio raštu su iškiliomis vaikų sukurtomis liečiamomis iliustracijomis.  Leidinys ypatingas tuo, kad jis atspausdintas reginčiųjų ir Brailio raštu ir jį suvokti gali tiek regintieji, tiek neregiai. Leidiniuose panaudojant inovatyvius technologinius sprendimus, žmonės su regos negalia gali sužinoti  ne tik kalendoriaus mėnesių, dienas, bet ir suprasti bei pažinti vaikų iliustracijas. Šio projekto dėka pirmą kartą neregiai turėjo galimybę susipažinti su regintiems įprastu popierinio kalendoriaus mėnesių ir savaičių išdėstymu, o reginčioji visuomenės dalis pažinti Brailio raštą ir įvairių vaikų sukurtas matomas bei liečiamas iliustracijas. Įtraukiant vaikus su specialiaisiais ugdymo poreikiais į kūrybinį procesą, projektu siekiama suartinti skirtingus vaikus bei padėti labiau pažinti vieni kitus. Užsiėmimus vedė Eglė Jokužytė, kuri padėjo mokiniams suprasti, kaip kuriamus atvirukus padaryti suvokiamais neregiams. Kiekvienais projekto įgyvendinimo metais buvo  surengti įvairūs renginiai bei po Lietuvą keliaujančios parodos.
Šiuo projektu siekiama ne tik suaktyvinti vaikų domėjimąsi juos supančiu pasauliu ir aplinkiniais, bet ir parodyti jiems, jog neregiai ir silpnaregiai taip pat geba suvokti kūrybą ir gali dalintis jos pažinimo džiaugsmu. Projektu skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į regėjimo negalią turinčių žmonių problemas bei iš arčiau suvokti neregių gyvenimo ypatumus.
2012 metais kalendorius iliustruotas regėjimo negalią turinčių vaikų meniniais darbais, 2014 metais iš visos Lietuvos vaikų piešiniais, dalyvavusių konkurse „Sukurk atviruką neregiui draugui“. 2015 metais projekte dalyvavo regėjimo negalią turintys kartu su globos namų bei meno mokyklų vaikais. Projektas iš dalies finansuotas Kultūros rėmimo fondo lėšomis.
Projekto partneriai: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras, Kauno Prano Daunio regos ugdymo centras, Klaipėdos regos ugdymo centras, Šiaulių Petro Avižonio regos centras, Panevėžio regos centras “Linelis”, Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazija,  Šiaulių miesto savivaldybės vaikų globos namai, Klaipėdos vaikų globos namai “Rytas ir Lietuvos ugdymo įstaigos: mokyklos, gimnazijos.

Paroda „Aš regiu širdimi“ – pristatomi vaikų ir jaunimo ir regos bei kitas negalias turinčių kūrėjų meniniai darbai:

  • Marijos ir Jurgio Šlapelių namai-muziejus, Vilnius, 2012 m.
  • Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, Klaipėdoje, 2012 m.
  • Panevėžio miesto savivaldybė, Panevėžys 2015 m.
  • Šiaulių kultūros centras, Šiauliai, 2015 m.
  • Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kaunas 2015 m.
  • Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, 2014 m.
  • Lietuvos aklųjų ir silpnaregių vaikų ugdymo centras, Vilnius, 2012 m.
  • Klaipėdos miesto regos ugdymo centras, Klaipėda 2015 m. ir kt.

Krepšelis

loader
lt_LTLithuanian