PADOVANOK KNYGĄ NEREGIUI

„Padovanok knygą neregiui“ – tai iniciatyva, kurios metu yra dovanojamos knygos Brailio raštu regos negalią turintiems žmonėms.

Kaip Jus galite prisidėti prie „Padovanok knygą neregiui“ iniciatyvos:

Knygų Brailio raštu skaitymas ir reljefinių paveikslėlių tyrinėjimas turi didelę reikšmę neregio  gyvenimui – tai yra pagrindinės priemonės, kurios  lavina neregio lytėjimo pojūtį, atmintį, turtina žodyną, ugdo jų meninį suvokimą, vidinę kultūrą bei kūrybiškumą.  Liečiamų knygų skaitymas  turi didelį teigiamą poveikį specialiųjų poreikių turinčių vaikų vystymuisi bei savęs ir aplinkos pažinimui.  Neregiai (vaikai, tėvai ar seneliai) skaitydami knygas  kartu su reginčiais artimaisiais,  patiria skaitymo malonumą bei artumą. Šiuolaikinės garsinės technologijos padeda neregiams jaustis lygiaverčiais žmonėmis. Tačiau, Brailio raštas yra neregių raštas, mokėdami šį raštą jie gali parašyti žodžius, perskaityti jiems skirtą informaciją ir skaityti knygas. “Padovanok knygą neregiui” iniciatyva  dovanojame neregiams ir silpnaregiams knygas Brailio raštu ir taip geriname šių žmonių raštingumą, skaitymo įgūdžius, praplečiame kultūrinį akiratį, o iliustracijomis bei taktiliniais vaizdais  padedame pažinti aplinką, meno kūrinius bei kultūrinius ir gamtos vaizdus. Neregiai nori jaustis tokie pat, kaip ir visi. Regėjimo negalią turintys vaikai nori skaityti kartu su savo artimaisiais, neregiai tėvai – skaityti su savo vaikais… Mes kartu galime suteikti  skaitymo malonumą žmonėms, kurie šį pasaulį mato ne akimis, o kitais pojūčiais.

Kodėl neregiams yra mažai knygų? Knygų Brailio raštu leidyba ir gamyba  labai brangi ir  sudėtingas bei ilgai trunkantis leidybos procesas. Maža rinka neatperka investicijų, kitaip sakant –  verslui tai nenaudinga ir nepelninga. Ar dėl šių priežasčių iš regos negalią turinčių tėvų atimsime skaitymo su vaikais džiaugsmą, o iš neregio vaiko – galimybę skaityti pasakas ir “matyti“ pirštais knygų veikėjus?!

Viena iš pasaulio problemų yra grožinių knygų neregiams vaikams trūkumas. Palyginimui: 2018 m. Lietuvoje  regintiems vaikams ir jaunimui išleista 415 grožinių knygų 1 050 800 egz. tiražu,  o neregiams vaikams ir jaunimui – 9 knygos 72 egz. tiražu. Neregiams vaikams popierinės knygos yra spausdintos tik Brailio raštu, dažniausiai jos be iliustracijų, prieinamos tik aklųjų bibliotekose. Socialinis verslas “Verslas ar menas” savo iniciatyva (nuo 2012 m. ) yra išleidęs aštuonias skirtingas knygas pritaikytas ir neregiams, kurios pažymėtos “Taško istorija” prekiniu ženklu.  Viso išleistų knygų tiražas:  2300 egz. iš jų 650 egz. žmonių, įmonių ir organizacijų dėka padovanotos knygos žmonėms turintiems regos negalią, ugdymo įstaigoms,  bibliotekoms ir  šeimoms auginančius vaikus su specialiaisiais poreikiais.

 

2023 m. rengiamas naujas knygos reginčiųjų ir Brailio raštu  leidybos projektas. Planuojame išleisti skirtingais pojūčiais skaitomą knygą ir padovanoti 100 knygų turintiems regėjimo negalią. Naujos knygos leidybai reikalinga suma 18 000 eurų. 2023 m. rėmėjų skirta 5000 eurų parama.  Knygos gimimo kelią Jūs galite sekti čia: www.taskoistorija.lt ir facebook Taskoistorija/DotStory ir Verslas ar menas.

Lietuvoje paskutiniai statistiniai duomenys apie aklus ir silpnaregius vaikus buvo atlikti 1990 m. Tais metais nustatyta, kad tuo metu šalyje gyveno 934 akli ir silpnaregiai vaikai. Apibendrinę įvairių šaltinių pateiktus duomenis, galime skelbti, kad teoriškai šiuo metu Lietuvoje aklų vaikų galėtų būti apie 300, o silpnaregių (regėjimo likutis iki 0,4 %) – apie 1000.

 

 

Krepšelis

loader
lt_LTLithuanian