Pažinkime akimis nematomą pasaulį, Klaipėda, 2019

“Pažinkime akimis nematomą pasaulį” – štai tokį edukacinį projektą 2019 metais įgyvendinome Klaipėdoje, kuris iš dalies finansuotas Klaipėdos miesto savivaldybės, pagal kultūros ar meno srities programą.
Projekto metu  pravesta 12 edukacinių užsiėmimų, kuriuose dalyvavo 353 vaikų ir jaunimo nuo 5 iki 24 metų amžiaus  (iš jų  30 vaikų ir jaunimo turinčių specialiųjų ugdymo poreikių) ir 49 švietimo ir kultūros darbuotojai)  iš Klaipėdos, Kretingos, Kretingalės, Ketvergių, Gargždų, Vėžaičių, Lapių vietos bendruomenių.

Ugdant dalyvių meno ir kultūros raidos kompetencijas, dalyviai buvo supažindinti su  mūsų leidžiamomis socialinę vertę turinčiomis “Taško istorija” knygomis, išleistomis reginčiųjų ir Brailio raštu. Ugdant socialines kompetencijas ir toleranciją, edukaciniuose užsiėmimuose dalyvavo  neregė skaitovė, kuri per pažinimą prisidėjo prie skirtingų visuomenės grupių bendravimo su negalią turinčiais žmonėmis  įgūdžių formavimo.Susitikimo pradžioje vaikai šiek tiek būna susikaustę ir pasimetę, tačiau pabaigoje jie tiesiog švyti gerumu ir dega noru padėti.

Džiaugiamės ir mūsų atlikto pokyčio vertinimo tyrimo rezultatais: 190 vaikų pakeitė požiūrį į regėjimo negalią turinčius žmones, o virš 200 dalyvių norėtų turėti draugą neregį. Po edukacinių veiklų: • 57,18% daugiau vaikų žino, kaip elgtis su neregiu; • 43,4% daugiau vaikų mano, kad neregys yra laimingas žmogus; • 18,77% mažiau vaikų neregys kelia gailestį; • 75,66% teigė, kad padėtų neregiui pereiti per perėją, o tai, lyginant su vos 16,13% vaikų, prieš edukaciją teigusių, kad žino, kaip elgtis su neregiu. Tai leidžia vertinti, kad socialinio verslo “Verslas ar menas” veikla daromas vaikams teigiamas poveikis.

Ačiū už šiltas emocijas Klaipėdos miesto ir rajono  bendruomenei:  “Vėtrungės” gimnazijai, Klaipėdos m. sav. Imanuelio Kanto viešoji bibliotekos jaunimo skyriui, Ketvergių pagrindinei mokyklai, Vėžaičių lopšeliui – darželiui ir pagrindinei mokyklai, Lapių pagrindinei mokyklai, Kretingalės pagrindinei mokyklai, Šv. Antano dienos centrui, Kretingoje ir Gargžų lopšeliams-darželiams “Ąžuoliukas” ir “Naminukas”.

Projektas iš dalies finansuotas  Klaipėdos miesto savivaldybės pagal “Kultūros edukacija” srities programą, 2019

Projekto tikslas:
Įtraukiant mažai dalyvaujančia kultūroje vietos bendruomenę bei socialinę atskirtį patiriančią visuomenės grupę ypač vaikus ir jaunimą į edukacines veiklas, naudojant unikalias  priemones, per pažinimo, bendravimo įgūdžių formavimą, tolerancijos, kultūros ir meninį ugdymą, daryti teigiamą pokyti – keisti požiūrį į negalią turinčius žmones ir ugdyti socialines bei  kultūrines savivokos kompetencijas.

www.youtube.com/watch?v=ZY3nRMUe_eI&feature=emb_title

Krepšelis

loader
lt_LTLithuanian